Lot Fourteen the Bice Building new glass canopy, the ‘jewel in the crown’ of the Heritage Precinct, the Bice Building, on Adelaide’s North Terrace is near completion.
The public realm in front of the building is now open.

A new glass canopy between McEwin and Bice buildings offers the public and occupants breakout, lunch and gathering areas underneath.
You are now freely able to walk around this area as fencing has been removed, so come down and take a look!

The building has received a complete heritage façade upgrade and still maintains its stunning, original features, the public realm around the perimeter of the building links up the North Terrace to the west.

Below are some build stages of that Glass Canopy.

Bice Building

The history of the Bice Building

The Bice Building was the first of a planned six new buildings fronting North Terrace occupying what had originally been the gardens of the Royal Adelaide Hospital.

Work commenced in early January 1924 with a foundation stone being laid in August of that year, but the building was not opened until 1927. It was named after the recently deceased former Chief Secretary, Sir John Bice, who had done much to improve the Hospital as part of his Ministerial responsibilities.

Changes were made to the building in 1958 when additional rooms were added on the eastern side of the building at ground and first-floor level, and the front portico had an additional room added above with appropriate detailing to create a library internally.

The building was originally known as the Administration Building and contained offices, meeting rooms and other administrative services on the ground floor. The first and second floors provided accommodation for the resident medical officers and this included a library, billiard room, dining room and bedrooms. The third floor above was occupied by a large ward which was surrounded on three sides by balconies to encourage fresh air and foster natural ventilation.

With a north-south orientation, there was a maximum exposure to natural light on the east and west sides, and this encouraged cross ventilation, an important part of hospital design at this time.

 

The future of the Bice Building

Lot Fourteen brings together entrepreneurs and innovators from South Australia’s leading abilities in space, defence and hi-tech in a precinct designed and curated as a collaborative ecosystem.

Last month, LVX Global, an international technology solutions business, announced they’d be the first to move their global headquarters to Lot Fourteen from Perth.

The company plans to have 20 staff in Lot Fourteen’s Bice Building, and plan to double the company’s Adelaide headcount, with a bold global growth strategy firmly in place.

The high demand for space within Lot Fourteen makes the Bice Building, and its modern refurbishment, a highly sought out area within the innovation precinct.

info courtesy Lot Fourteen

Lot Fourteen the Bice Building new glass canopy.

AFL Customer Satisfaction Survey is here or comment below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *